Vår filosofi

Att skapa sina egna kläder är ett hantverk som kräver tid och kärlek. Vi tror på rörelsen slow fashion. Vi tror på att välja garn av hög kvalitet som skapar hållbara och älskade plagg som kan användas länge. Vår filosofi här på Lilla garnbutiken kan du läsa om här och detta är ett ämne vi kan prata om mycket, undrar du över något, söker dokumentation eller liknande är det bara att du hör av dig.

Mueslingfritt

Här säljs inga garner där djuren har varit utsatta för muesling. För samtliga garner säljer kontrollerar vi med producenten att muesling inte förekommer. 

Non violent

Inget djur ska behöva dö för att producera garn. Därför säljer vi i dagsläget inget silke, men vi söker efter ett non violent-silkesgarn där silkesmasken har hunnit krypa ut innan man skördar kokongerna. 

Plastminimerat

Plast är ett ämne som människan har skapat eftersom det har egenskaper som naturen inte har skapat på egen hand. Vi kommer dock inte ifrån det faktum att plast är ett ämne som skapas av fossila ämnen, olja. Vår önskan är att de material vi bär kommer från hållbara och förnyelsebara källor. Dock har som sagt plast viktiga egenskaper och det här är en balansgång. Ett garn med plast kan bidra till att plagget håller bättre och längre, och därmed används längre, kan vara befogat. Vi har inga enkla svar här, men vår grund är att plast bör undvikas men att det finns situationer då plast kan fylla en funktion. Därför säljer vi tunn elastisk tråd i plast, då kan du själv välja vilka plagg som ska förstärkas med detta – eller kanske del av plagg såsom en häl på en socka. Alla garner vi säljer är plastfria.

Superwash då?

Det är en populär metod att behandla ullgarn så att det går att tvätta i maskin. Det finns flera olika metoder idag, men oavsett vilken metod som används så tar man bort flera av ullens egenskaper. Vi tror på naturliga produkter och väljer därför bort superwash-behandlade garner.