Vår filosofi

Hållbarhet · Kvalitet · Gemenskap

Att skapa sina egna kläder är ett hantverk som kräver tid och kärlek. Vi tror på rörelsen slow fashion. Vi tror på att välja garn av hög kvalitet som skapar hållbara och älskade plagg som kan användas länge. 

Vi försöker göra så gott vi kan, vissa saker undviker vi helt och hållet men i grund och botten tror vi på att ge dig alternativ. Vi vill ha ekologiska alternativ i vårt sortiment och alternativ till olika garnkvaliteter. Vi vill att djuren ska må bra och det viktigaste verktyget vi har här är spårbarhet. Vi hoppas att branschen enas om en standardiserad märkning för djurens välfärd och omsorg. Saknar du något i vårt sortiment eller vill veta mer hur vi resonerar är du varmt välkommen att höra av dig. 

Mulesingfritt

Här säljs inga garner där djuren har varit utsatta för mulesing. För samtliga garner som vi säljer kontrollerar vi med producenten att mulesing inte förekommer. 

Plastminimerat

Plast är ett ämne som människan har skapat eftersom det har egenskaper som naturen inte har skapat på egen hand. Vi kommer dock inte ifrån det faktum att plast är ett ämne som skapas av fossila ämnen, olja. Vår önskan är att de material vi bär kommer från hållbara och förnyelsebara källor. Dock har som sagt plast viktiga egenskaper och det här är en balansgång. Ett garn med plast kan bidra till att plagget håller bättre och längre, och därmed används längre, vilket gör att plast kan vara befogat. 

Vi har knappar av plast, tunn elastisk tråd av plast och glittergarn som innehåller en viss del plast. Vi har även ett garn som innehåller återvunna denimtyger där 5% av materialet klassas som "Annat", det vill säga trådar, etiketter och annat som kan sitta fast på tyget vilka kan vara gjorda av plast.

Vi har även valt att ta in Isagers sockgarn som består av 20% återvunnen nylon. Även om detta inte påverkar mikroplasterna som släpps ut i naturen, så är det inte nyproducerad plast.

Vi har inga enkla svar här, men vi arbetar för att hitta bra alternativ till plasten.

Superwash då?

Det är en populär metod att behandla ullgarn så att det går att tvätta i maskin. Det finns flera olika metoder idag, men oavsett vilken metod som används så tar man bort flera av ullens egenskaper och använder kemikalier i framställningen. Vi tror på naturliga produkter och väljer därför bort superwash-behandlade garner. Vill du ha ett garn som går att tvätta i maskin så går flera av våra garner att tvätta på ullprogrammet i tvättmaskinen. Tänk på att inte fylla maskinen när du tvättar ull, utan så få plagg som möjligt.

Återvunna fibrer

Vi ser att fler och fler garnproducenter använder sig av återvunna fibrer och det här tycker vi är positivt! Att använda fiber som redan är utvunna minskar miljöpåverkan. I vårt sortiment har vi ett garn som består av återvunna denim-tyger och vi söker att utvidga vårt sortiment av garner som består av återvunna fibrer. Här håller vi oss fortsatt till våra värderingar och köper därför inte in garner som består av viss del återvunna fibrer och sedan nya plast-material.